dinsdag 14 juni 2011

Besparen en toch een 'dure' hobby

Zoals waarschijnlijk wel duidelijk is uit mijn posts over kettingkaarten, ben ik gek op kaartjes. Om te krijgen, en ook om te versturen. Ondertussen heb ik een doos vol lege kaarten liggen, en een schoudertas vol gekregen kaarten. Vandaag gaat er weer een nieuwe kettingkaart de deur uit, dat betekent weer vier postzegels. En dan heb ik het nog niet eens over de kaart zelf, of over de papiertjes en stickertjes die ik nodig heb om de andere kaarten te versieren. Nou zijn deze kettingkaarten nog relatief goedkoop (vandaar dat ik daar vooral mee bezig ben nu), omdat ze allemaal binnen Nederland blijven. Maar als ik voor postcrossing een 'official' stuur, dus naar een adres die random door de computer is uitgekozen, gaat de kaart meestal naar het buitenland.

Op zich valt het mee voor een hobby, maar alles bij elkaar ben ik al snel zo'n 150 tot 200 euro per jaar kwijt aan alleen de postzegels. Veel kaartjes heb ik gelukkig gratis gekregen, maar ik kan het niet laten om er zo af en toe een paar te kopen. Dat komt er ook nog eens, vaak ongemerkt, bij.

En toch moet ik opletten met wat ik uitgeef. Dus wat ik nog wel eens doe: op www.gratisoptehalen.nl vragen of iemand kaartjes over heeft, pas hebben zusje en ik de kaarten van mijn moeder geplunderd (die kocht vaak kaarten van de kinderpostzegels, maar stuurt ze nooit), en proberen me in te houden als ik langs een kaartenwinkel loop door te bedenken hoe veel leuke kaarten ik nog heb liggen.

Ook koop ik geen kaarten voor de volle prijs bij tnt/post.nl of hoe ze binnenkort ook maar weer gaan heten, of bij het postkantoor. Ik bestel ze bij PMK (wat staat voor postzegels met korting). Dat zijn ongebruikte postzegels uit het gulden tijdperk. Die stoppen ze in zakjes, gesorteerd, met een briefje erbij hoe je ze moet combineren om het juiste bedrag te krijgen. Zolang je er maar genoeg opplakt, zijn deze postzegels nog gewoon geldig. En op 100 Nederland postzegels scheelt dit me bijvoorbeeld al 7 euro.

2 opmerkingen:

Lekker Leven Met Minder zei

Als ik straks door mijn postzegels heen ben, dan ga ik ook op die methode overstappen. Het is toch zonde om meer te betalen dan nodig is! Ik had nu in november of december snel nog gekocht, zodat ik nog steeds de 1-zegels van €0,44 i.p.v. €0,46 kan plakken. Dat scheelt op een hele rol ook weer leuk.

pourquoi pas ??? zei

Hoi Alynia ja wat is allles duur he?. Even over je reactie op mijn blog; een paar 100 euro per maand zetten wij al opzij hoor dus daarvoor hoef ik het niet te doen. Ik wil graag een groot bedrag zodat we eens kunnen verhuizen want heel eerlijk gezegd vind ik het hier niet leuk al hebben we een prima huis. Iedereen is hier zo vreselijk op zichzelf. Dat is vast op andere plaatsen ook hoor maar in onze oude woonplaats kennen we natuur;ijk veel mensen. ik wens je een fijne week. Hélène